25 év után újra bajnok a hajdúdorogi ifjúsági csapat

2012. február 15. 19:05
Címkék: általános

Nemrég kezdődött el a 2011/2012-es évi labdarúgó szezon, melyen máris nagyszerű eredményeket tudhatnak maguk mögött Hajdúdorog labdarúgó csapatai. Az idei évad változásairól és a tavalyi szereplésről Kiss Miklóst, a Hajdúdorogi Szövetkezetek Sportegyesület képviselőjét kérdeztem.

Beszéljünk először az ifi csoportról! Hogyan zártátok az idényt?

A 2010/11-es bajnoki szezonban igazán szép eredményeket hozott haza a csapat. Azon felül, hogy sikerült megnyerni a bajnokságot, Pogácsás Balázs az ifjúsági góllövő listán 32 góllal első lett, Szojka Péter pedig 24 góllal a 3. helyezést érte el. Jól szerepelt még Bőthy Mihály 14 góllal és Hollik Antal 10-zel.

Ez nagyon szép eredmény.

Bizony az. Kimagasló statisztikát állítottunk fel: 26 mérkőzésen 136 gólt lőttek a fiúk, és csupán 11-et kaptak. Ha átlagot veszünk, akkor ez mérkőzésenként valamivel több, mint 5 lőtt gól, és kevesebb, mint egy szerzett. Mindez azt bizonyítja, hogy a csapat védelme és a csatárok egyaránt nagyon jól dolgoztak. Ha jól tudom, akkor az ifjúsági csapat 25 vagy 26 éve nem szerzett bajnoki címet, míg a felnőtt csapat a kilencvenes évek közepén tudott nyerni utoljára.

A csoportgyőzelem jogán a rájátszásban a megye II. déli csoportjának győztesével, Biharkeresztessel játszhattak a Hajdú-Bihar megyei II. osztály ifjúsági csoportjának bajnoki címéért július 4-én, Téglás sportpályáján. Annak ellenére, hogy a dorogiak 5-1-re győztek, az ellenfél nagyon jól játszott a mezőnyben. Ezen egyébként nem is lehet csodálkozni, ha figyelembe vesszük, hogy tavasszal igazolt NB II-es és NB III-as játékosokat is szerepeltettek. Így 28 csapatból végzett első helyen Hajdúdorog.

Az idei szezonban az egyesületnek milyen tervei vannak az ifi csapattal?

Az eredményekre természetesen mindannyian büszkék vagyunk, de tisztába vagyunk vele, hogy ezt már nem nagyon lehetséges felülmúlni a megye II. osztályban. Sikerült viszont azt elérnünk, hogy a felnőtt csapat számára megfelelő játékosokat tudunk átadni, akik derekasan helyt tudnak állni. Ezzel azt akarjuk elérni, hogy idén a felnőtt csapat minél hamarabb feljusson a megye I. osztályba.

Mi lesz így ifjúsági csapattal? Lesz utánpótlása?

A 2011/2012-es évadban egy nagyon megfiatalított csapat fog játszani. Nőtt a 14 és 15 évesek aránya. Azt is mondhatjuk, hogy egy jóformán serdülő csapattal veszünk részt a bajnokságon. Ez egyértelműen hátrányunkra válik, hiszen más csoportok 18-19 éves fiatalokat játszatnak, de ez egyáltalán nem aggaszt minket. Nyilvánvaló, hogy olyan eredményt nem fogunk elérni, mint a tavalyi csapat, de mivel „mindenki azzal főz amilye van”, így kihozzuk belőlük a legjobbakat. Én a harmadik, ötödik helyet látom reálisnak, mások azt mondják, hogy megismétlik a győzelmet. Ez esetben remélem, hogy nem nekem lesz igazam.

Hogyan teljesített a felnőtt csapat a 2010/2011-es idényben?

Elmondhatjuk, hogy mind eredményben, mind játékban előre lépett az előző szezonhoz képest. A tavalyi 10. helyezéshez viszonyítva most a negyedik helyen zártak.

Minek köszönhető ez a jelentős szépítés?

Egyik oka lehet a tehetséges ifi korúak besegítése, illetve az újonnan igazoltak is.

Tavaly beszámoltál arról, hogy számos nehézséggel kellett szembenéznetek. Ebben történt valami előrelépés?

A tárgyi feltételeink nem változtak, és sajnos, azóta sem rendelkezünk olyan hellyel, ahol a hideg időszakban folyamatosan edzhettünk volna. Amennyiben a téli felkészülési feltételek kedvezőbben alakultak volna, minden bizonnyal jobb eredménnyel zárunk.

Milyen személyi változások történtek a 2011/2012-es idényben?

Változott a felnőtt keret. Kovács András, régi-új játékosunk visszaigazolt Sajószögedről, Majoros Attila pedig Hajdúnánásról. Az ifi csapatból is többen kerültek fel olyanok, akik már a tavalyi mérkőzések többségében is velünk játszottak, úgymint Pogácsás Péter, Zoványi Pál, Bőthy Mihály, illetve a kapusok közül Rácz Ákos és Tóth Zoltán, akik alkalomadtán segítettek be. Az ifjúsági csapatot a Hajdúnánásról átigazolt Nyakas Roland erősíti, akiben egy nagyon ügyes játékost ismerhettünk meg.

Történtek eligazolások is, a felnőtt csapatból Szojka István került Hajdúnánásra, az ifik közül pedig Bódi Imre szintén Hajdúnánásra, valamint Pogácsás Balázs és Pogácsás György Sárándon fociznak tovább.

Történt-e változás az edzők személyében?

Nem történt. Az ifjúsági csapat edzője továbbra is én vagyok Gergely Péterrel egyetemben, a felnőtt csapaté pedig Nagy Zsolt. Hozzáteszem, hogy mi mindannyian önkéntes munkában látjuk el ezt a feladatot, csakúgy mint a játékosok, aki fociszeretetből rúgják a bőrt.

A 2011/2012-es idény első mérkőzését augusztus 21-én játszottátok. Milyen eredmények születtek?

Valóban nemrég volt az első forduló, mégpedig hazai pályán Ebes csapatai ellen. Az ifik 3-0-ra győztek, ami nagyon nagy teljesítmény, hisz az ebesi fiatalok várhatóan a dobogón fognak végezni a bajnokság végén. A felnőtt csapatnak is gólokban gazdag mérkőzése volt, ők 6-2-re verték meg az ellenfelet. Sajnos náluk van három sérült focistánk, Bőthy Miháy, Péntek Zoltán és Zoványi Pál akiket sem ezen a mérkőzésen, és még egy ideig nem tudunk játszatni annyira amennyire szükségünk lenne.

Mit üzensz a hajdúdorogi fociszurkolóknak?

A következő meccsünket szeptember 4-én játsszuk Hajdúdorogon, 13:30-tól az ifi, és fél 4-től a felnőtt, ahová szeretettel várunk minden érdeklődőt! Egy olyan csapat fog ellenünk játszani, akik Hajdú-Bihar megyében megnyerték a felnőtt megye I. bajnokságát (de a DVSC az indulási jogot átvette tőlük.) Ráadásul olyan játékosokkal erősödtek, mint Sándor Tamás, Madar Csaba, Kerekes Zsombor, akik volt NB I-es labdarúgók.

Végezetül magam és a csapatok nevében is köszönöm az önkormányzat támogatását, illetve minden olyan magánszemélynek, vállalkozónak a hozzájárulását, akik valamilyen formában segítséget nyújtottak nekünk.

Köszönöm az interjút! További sikerekben gazdag évadot kívánok mindkét csapatnak!

Mosolygó Marietta